Natuurlijk Vitaal

 

Ervaar hoe je natuur en gezondheid kunt combineren en draag bij aan meer vitaliteit voor jezelf!
Het programma ‘Natuurlijk Vitaal’ is bedoeld voor mensen die (te)veel stress ervaren en daar verandering in willen brengen. In deze training leren deelnemers zelfsturend reageren op de onbalans tussen draaglast en draagkracht in het dagelijks bestaan. Hierdoor kunnen zij lichamelijke en mentale klachten, die daar het gevolg van zijn, verminderen.

Wij gebruiken de natuur als metafoor. We werken met een combinatie van theorie- en praktijkopdrachten bij BuitenWerkt en Paardeninzichten.

KRACHT VAN DEZE TRAINING

Je krijgt in de tuin van BuitenWerkt en door het werken met een kudde paarden, inzichten in eigen patronen. In deze training komt de totale leef- en werkstijl aan bod. Bij BuitenWerkt stap je uit het drukke dagelijks leven en ga je aan de slag met het thema “(ont-)moeten”. In de tuin ervaar je hoe lichaam en geest tot rust komen in de natuur. Het werken in de tuin wordt gebruikt als metafoor en staat symbool voor de (werk)situatie. Er is immers op de tuin altijd (te)veel werk en er liggen overal nieuwe kansen en uitdagende situaties te wachten. Hoe pak je al dat werk aan?

Paardeninzichten werkt met een kudde paarden die 24 uur per dag kunnen voldoen aan hun natuurlijke behoeften. Die behoeften zijn: bewegingsvrijheid, sociaal contact en voldoende voedsel. Wanneer aan deze behoeften niet wordt voldaan ontstaat stress bij de paarden. Paardeninzichten laat zien hoe hun kudde hiermee omgaat. Je leert door de reacties van de paarden waar je eigen behoeften liggen. Tevens kom je erachter hoe je omgaat met de situatie(s), wanneer er niet aan je eigen behoeften voldaan wordt.

Door het werken en samenwerken in andere omstandigheden dan je gewend bent, worden terugkerende patronen uit de dagelijkse situatie zichtbaar. Met de natuur en de paarden als spiegel helpen we bij bewustwording van deze terugkerende patronen. Daar ligt de basis om een nieuwe balans te vinden! 

WAT LEVERT DE TRAINING OP

Het is een begin of een nieuwe manier van zelfreflectie op jou huidige leef- en werkstijl.
Je krijgt:

  • inzicht in bestaande patronen
  • inzicht in zaken die de omgeving van je vraagt en/of jezelf oplegt
  • aandacht in het hier en nu
  • inzicht in eigen ruimte innemen
  • inzicht in de rustgevende werking van de natuur en hoe dit stress kan verlagen
  • duidelijkheid over persoonlijke stressfactoren en identificatie
  • zicht op valkuilen en belemmerende overtuigingen

Hierdoor leer je:

  • leven en werken vanuit natuurlijke behoeften en intrinsieke motivatie
  • balans en rust te krijgen in de werkomgeving

SAMENWERKING

In 2016 is de werkgroep natuur en gezondheid gestart in samenwerking met Reinier de graaf gasthuis, Gemeente Delft, Iinstituut voor natuureducatie (IVN), Margriet Knospe en Evelien Olyslagers. 

Heb je als organisatie interesse in deze training voor medewerkers? Neem dan contact op met Evelien Olyslagers – evelien@eef.nl – 0616959095