De cirkel van e e f 

Een programma voor teams die aandacht willen geven aan de samenwerking

Stel dat je kunt samenwerken vanuit vertrouwen?

Dat iedereen in het team initiatief durft te tonen en zichzelf zichtbaar maakt.
Dat iedereen in het team elkaars talenten én valkuilen kent en waardeert.
Dat iedereen in het team 
efficiënt en met plezier kan werken.
En dat er binnen het team ruimte is voor ontwikkeling en groei.

Dat kan. Met de cirkel van e e f

Krijg inzichten in jouw eigen functioneren binnen de groep en leer hoe je als team bouwt aan een samenwerking vanuit vertrouwen. 
Wie is binnen de groep meestal degene die als eerste het woord neemt? Wie wil een duidelijke uitleg voor hij of zij ergens aan begint en wie wil het liefste zelf ontdekken hoe iets werkt? Wie houdt oog voor de hele groep en wie richt zich vooral op de opdracht? Iets doen wat je niet eerder (met deze groep) hebt gedaan, kan verhelderend en informatief zijn. 

We halen de groep graag uit de comfortzone en we stappen regelmatig buiten de vertrouwde cirkel. Het programma wordt vooraf niet kenbaar gemaakt aan de deelnemers. Wat ontstaat er als deelnemers niet weten wat komen gaat? Hoe beweegt de groep in deze onwetendheid? Zijn deelnemers in staat om te zoeken naar hun eigen behoeften en grenzen, zonder dat deze vooraf opgelegd worden? Hierdoor kunnen we eigen patronen en valkuilen (h)erkennen, waardoor een duurzame verandering van binnenuit ontstaat. Het individuele en/of groepsproces is te allen tijden leidend tijdens dit traject. 

De cirkel van e e f is een werkmodel waar deelnemers altijd mee kunnen werken, ook na het traject is het toepasbaar in het dagelijks leven. Het doorloopt vijf fases van ontmoeten tot vertrouwen, waarin we bouwen aan een samenwerking vanuit vertrouwen. Vertrouwen in jezelf, vertrouwen in de omgeving en vertrouwen in alles wat nog onvoorzien is. Een belangrijk onderdeel van dat vertrouwen is congruentie in je non-verbale communicatie, verbale communicatie, gedachten en gevoelens. Wanneer wat je doet en zegt klopt met wie je wilt zijn en hoe je je voelt, ervaar je balans. En omgekeerd: wanneer je iets anders zegt of doet dan wat voor jou kloppend voelt, ervaar je een disbalans in jezelf waardoor zelfafwijzing kan ontstaan. Incongruentie tegenover jezelf, zal zich op een lange termijn uiten in stress, wat schadelijk is voor je gezondheid.

En daarbij: jouw omgeving voelt het als je incongruent bent. Andere mensen ervaren jou als onzeker, onduidelijk, of zelfs onbetrouwbaar. Jouw incongruentie, die je wellicht soms nog niet (h)erkent, kan (onbedoeld) voor wantrouwen in jouw omgeving zorgen.

Wanneer vertrouwen de basis is, kun je alle trucjes overboord gooien. Geen twijfels meer over wat je wel en niet mag inbrengen, geen twijfels meer over zuiverheid in het team. Er is helderheid, openheid en communicatie waardoor er vanzelf verbetering komt in het functioneren van het individu en de groep. Die overgang van (onbewuste) incongruentie naar een congruent denken en handelen gaat niet vanzelf. Die vraagt tijd, moed en vooral: eerst even focus.

Wil je binnen jouw organisatie samenwerken vanuit vertrouwen?

Dat iedereen in het team initiatief durft te tonen en zichzelf zichtbaar maakt.
Dat iedereen in het team elkaars talenten én valkuilen kent en waardeert.
Dat iedereen in het team 
efficiënt en met plezier kan werken.
En dat er binnen het team ruimte is voor ontwikkeling en groei.

e e f maakt een passend programma op maat. Zet u de eerste stap?